Захар, захар, захар, ах тази захар. Първата съставка, към която още от ранна детска възраст човек заобичва и не може да и се насити.

Разпространено е мнението, че в захарта няма нищо полезно и тя е само празни калории. Това е така, но само когато говорим за бялата рафинирана захар, която у нас е най-разпространена. Това се вижда по рафтовете на магазините. При производството ѝ тя се подлага на обработка с различни, включително и химически, рафиниращи и избелващи агенти. В крайния продукт не се съдържат никакви хранителни вещества от изходната суровина – витамини, минерали, влакна, ензими и други.
Съществуват обаче и други видове захар, каквито са например суровата тръстикова и кокосовата захар. При тяхното производство крайният продукт е суров. Това означава че е натурален, без изходната суровина да бъде подлагана на химична рафинация.
Суровата тръстиковата захар се получава от сока на захарната тръстика като се подлага на минимална обработка чрез кристализация на тръстиковия сироп. Тя има цвят от кремаво до тъмно кафяво в зависимост от съдържанието на меласа в нея. Именно меласата носи със себе си приятния карамелен аромат на захарта, както и полезните микроелементи калий, калций, цинк, фосфор, магнезий и желязо.

Кокосовата захар се прави от нектара на цветовете на кокосови палми. Подобно на суровата тръстикова захар процесът на преработка е кристализация на захарите от нектара чрез изпарение на водата от него и последващо раздробяване на сгъстената твърда маса. Тя е кафява на цвят и има силно карамелен аромат. Най-голямото предимство на кокосовата захар е нейния нисък гликемичен индекс в сравнение с другите видове захар.
Кокосовата захар също е богата на минерали калций, магнезий, натрий, цинк, желязо, мед, манган, фосфор и бор. Също така съдържа аминокиселини и витамини от групата В.

Нагоре