Сигурно се чудите, защо сме решили ВСИЧКО да правим с квас. Доста е простичко, кваса има свойства, които никоя друга съставка не може да замени. Освен неповторимият вкус, той въздейства благоприятно на човешкият организъм.

Препоръчваме да следите серията от постове, която ще предоставим, за да станете специалисти по темата – Що е то квас и защо е толкова полезен. Постовете ще бъдат придружени с статии от надеждни източници.

Сега ще Ви запознаем с основните ползи. Квасът е естествен продукт,  получен в следствие на млечно-кисела ферментация на смес от вода и брашно. Това е жива материя от бактерии и природни дрожди, която отглеждаме за да я вложим в нашите продукти. Основни ползи във влагане на квас в продуктите са:

– преработва глутена, който се разгражда до безопасни нива

– неутрализира се негативния ефект на фитиновата киселина, освобождава минералите и те лесно се възприемат от нашите клетки

– продуктите с квас имат нисък гликемичен индекс – подходящ е за консумация от диабетици, както и за включване в диети за намаляване на теглото

– преработва скорбялата

– подобрява смилаемостта и усвояването на хранителните вещества- нишестета, протеини , мазнини

– подобрява цялостното храносмилане

– подтиска образуването на мухал и плесени

– редуцира акриламида

– подобрява вкуса

– удължава срока на годност

– носи със себе си всички предимства на ферментиралите храни

Ползите, които изброихме са налице само когато се използва жив естествен квас с дълга ферментация.

За съжаление, не всички изделия на който пише в състава “с квас” са произведени с жив естествен квас, в следствие на което изброените свойства не настъпват.

Съществува и различни видове промишлен квас /сух и течен/, в който бактериите са стабилизирани. Разбира се, след като съществува такъв вид квас, има и производители, които го влагат в продуктите си. Тези видове квас подобряват вкусовите и хранителните стойности на продуктите, но поради липсата на дългата ферментация, хранителните стойности са близки до тези продукти, за които се използва мая, сода и бакпулвер. За това Ви препоръчваме да четете етикетите, както и смело да питате дали вложения квас е жив и естествен с дълга ферментация.

Нагоре